Szakács (Szakmai azonosító: 4 1013 23 05)
Általános bemutató
Mi a feladata a szakács munkásnak?
A vendéglő hírneve a szakácstudásától is függ. Legyen az egy kis étterem vagy egy luxusszálloda, a konyha minősége nagymértékben befolyásolja a vállalkozás sikerét. Az új ízek, új harmóniák megteremtése nagy ötletgazdagságot, találékonyságot kíván. A szakács a rendelkezésre álló nyersanyagból, félkésztermékből a napszaknak és az alkalomnak megfelelő ételeket készít. Az elkészült ételeket adagolni és díszíteni kell, egyes ínyenc éttermekben a befejező főzési, sütési, tálalási műveletek némelyikét a szakács a vendég asztalánál végzi.
Mi jellemzi a munkakört? Milyen területen dolgozik a szakács?
A szakács legfontosabb feladata az ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Az étlap, a menü összeállítása is a munkájához tartozik. A jó szakácsnak kitűnő érzékkel, kreativitással kell rendelkeznie, a segédszemélyzet munkájának irányítása pedig jó szervezőkészséget és megosztott figyelmet igényel.
A szakács szakma tudomány és művészet egyszerre. Előny, hogy a dicséret, az elismerés azonnal jön, ha a vendégeknek ízlik az étel.
Mi segíti a szakács munkáját?
A főzés összetett folyamat. Valószínűleg láttad már filmekben, hogy a szakácsok milyen átszellemült arccal válogatják ki a nyersanyagokat a legjobb piacokon. Az igazi séfek tényleg ilyenek. Az alapanyagok, az ételek szeretete nélkül nem lehet senkiből jó szakács. De ugyanígy szeretni és tisztelni kell a vendégeket is, akiknek az étel készül. Hiszen ők a szakácsok igazi kritikusai.
A jó szakács tehát az elsődleges feladatain túl nagyon ügyel a látványra is. Nem mindegy ugyanis, hogy az étel csak finom, vagy vonzó is egyben. Ki kell választani a megfelelő tányért (számos forma, méret, anyag, szín létezik) és ízlésesen, szépen kell tálalnia az ételt. A megfelelően elkészített fogás elrendezése, díszítése nagyon fontos és sokat elárul a szakácsról. A „ronda, de finom” ebben a szakmában szóba sem jöhet.
Munkája során:
- a feldolgozásra kerülő élelmiszereket a raktárból kivételezi, esetenként beszerzi
- nyersanyagot előkészíti, majd különféle konyhatechnológiai eljárásokkal ételeket készít
- az elkészített ételeket tálalásig készen tartja, tálalja és díszíti
- folyamatosan tisztán tartja a munkahelyét, gépeket, berendezéseket
- étlapot állít össze
- szakszerű ételkészítési eljárással kímélő ételeket készít
- a napi választék elkészítésén túl, ünnepi alkalmakra, eseményekre étrendeket állít össze, hidegtálakat készít egyéni elképzelés alapján.
- az üzlet jellétől és kínálatától függően az ételkészítés befejező műveleteit a vendég előtt végzi
Milyen elvárásokat támasztanak egy szakáccsal szemben?
Leggyakrabban álló testhelyzetben közepesen nehéz fizikai munkát végez a szakács. Szakácsnak lenni nem egyszerű dolog: a szakács állandóan talpon kell lennie, 50-60 C fokos trópusi hőmérséklet mellett és úgy hogy a konyha tele van gőzzel és füsttel. Ilyenkor könnyen megizzad az ember, már anélkül is hogy a nehéz fazekakat és serpenyőket ide-oda mozgatná Ebben a szakmában különösen fontos az egészség és fontosak az erős karok.
A szakács a konyhában naponta több kilómétert tesz meg, súlyos tárgyakat emel, a láb és a gerincoszlop nagymértékű igénybevételnek van kitéve.
A gerincoszlop elváltozásai, nagyfokú lúdtalp, keringési zavarok vagy visszértágulat esetén a nagy megterhelés súlyosbítja az elváltozásokat.
A szakmában a szemüvegesek hátrányban annak, mert a szemüvegre lecsapódik a gőz.
Szintén hátrányt jelent az átlagon aluli testi fejlettség és izomerő.
Szakorvosi javaslatot kell kérni a statikai rendszer és a végtagok minden anatómiai és funkcionális rendellenessége, betegség esetén
Aki szakács szeretne lenni, jó, ha tudja, hogy a szakácsok munkaideje legtöbbször nem fejeződik be este hatkor, gyakran kell dolgoznia este vagy ünnepnapokon.
Intézményi sajátosságok
Iskolánkban a szakács képzés az iskola saját tanműhelyében folyik a 9. évfolyamon. A szakács tanulók fokozatosan kerülnek egyre közelebb a szakma rejtelmeihez. Az évek során a szükséges gépek, berendezések és eszközök beszerzésre kerültek. A tanulók először megismerik a tankonyhát és berendezéseit, majd lassan elsajátítják az alapműveleteket. A sikeres szintvizsga után tanulószerződéssel, a duálisképzésnek megfelelően, külső gyakorlati képzőhelyeken töltik tanulóink a gyakorlati idejüket, ahol ösztöndíjat kapnak a diákok.
Kompetencia csoportok | Kompetenciák |
Alapkompetenciák |
|
Info-kommunikációs kompetenciák |
|
Szakmai kompetenciák |
|
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
- Étkezdei szakács
- Grill szakács
- Hajószakács
- Hidegkonyhai szakács
- Közétkeztetési szakács
- Melegkonyhai szakács
- Pizzakészítő szakács
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.