PÉK-CUKRÁSZ (OKJ 34 541 11)
Általános bemutató
Mi a feladata a pék-cukrász munkásnak?
A tejet és lisztet, a vajat és a tojásokat összekeverjük és összegyúrjuk, betesszük a sütőbe és már készen is van a kenyér vagy a sütemény? De nem a pék-cukrásznál. Amit a pék-cukrász a vásárlói számára elővarázsol, azt inkább édes remekműnek lehet nevezni. A leveles, omlós vagy kelt tésztából készült édes és sós aprósütemények, torták, bonbonok, a friss kenyérről nem is beszélve, mind a pék-cukrász keze munkáját dicsérik. Lehetőség nyílik az önálló ötletek és egyéni elgondolások megvalósítására. Ehhez fantáziára, jó ízlésre, stílusérzékre és az alkotói munka szeretetére van szükség.
Mi jellemzi a munkakört? Milyen területen dolgozik a pék-cukrász?
Kisüzemekben vagy nagy termelő műhelyekben kell helytállni. Egy kisüzemben színesebb, választékosabb munkakörben lehet tevékenykedni, amíg egy nagyüzemben általában posztokra van osztva a munka, így itt rendszerint csak egy-egy munkafolyamatot kell végezni, mint pl. egy pékségben dagasztó vagy táblás poszt, egy cukrászatban massza poszt vagy szeletelő poszt. Folyamatosan fejlődni kell, megismerni, alkalmazni az új technológiákat és alapanyagokat.
Mi segíti a pék-cukrász munkáját?
A mai modern gépesítés nagyban hozzájárul a szakmánk megkönnyítéséhez.
Milyen elvárásokat támasztanak egy pék-cukrásszal szemben?
A jó pék-cukrász nyitott az újdonságokra, de ismeri és tiszteli hagyományainkat. Rend- és tisztaság szerető, lelkiismeretes és felelősségteljes. Azok a tanulók válasszák ezt a szakmát, akik szeretik a kézzel végzett – alkotó munkát, a változatosságot, akiknek örömet és sikerélményt jelent, hogy készítményeikkel ünnepeinket megkoronázzák. Szívesen kutatnak és dolgoznak fel hagyományőrző recepteket, de nyitottak az újdonságokra is.
Intézményi sajátosságok
Iskolánkban a pék-cukrász képzés az iskola saját tanműhelyében folyik. Felkészült mesterek segítik a diákokat a felkészülésben, így a tanoncok fokozatosan kerülnek egyre közelebb a szakma rejtelmeihez. Szakmai versenyeken is szívesen részt veszünk, amelyeken becsülettel legjobb tudásunk szerint igyekszünk helyt állni és szerencsére fel is mutathatunk már jó pár kiemelkedőbb eredményt.
Bemeneti kompetenciák
Kompetencia csoportok | Kompetenciák |
Alapkompetenciák |
|
Info-kommunikációs kompetenciák |
|
Szakmai kompetenciák |
|
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
- Pék
- Gyorspékségi sütő és eladó
- Fagyasztott pékáru sütő (látványsütöde)
- Gyorsfagyasztott tésztát gyártó
- Finompékáru-gyártó
- Dagasztó
- Morzsakészítő
- Péksütemény-készítő
- Pereckészítő
- Perecsütő
- Pászkatészta-készítő
- Réteslapkészítő
- Sütőipari munkás
- Nyerstésztafeladó
- Sütőipari táblázó
- Sütőipari vető
- Mézeskalács-készítő
- Teasütemény gyártó
- Tésztakészítő
- Süteménykészítő
- Tortakészítő
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
- Felkészül a munkára
- Előkészíti a munkafolyamatokat
- Alapméréseket végez
- Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
- Befejező műveleteket végez
- Tésztát készít
- Tölteléket készít
- Feldolgozza a tésztát
- Tésztát keleszt
- Cukrászati késztermékeket gyárt
- Tésztát süt
- Tésztát szárít
- Betartja a tevékenységére vonatkozó előírásokat
- Adminisztrációs munkát végez