Pályázatok

Projekt bemutatás

A "VEC Sharing" (Cross-border Vocational Education Capacity Sharing, Szakközépiskolák Együttműködése) projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 első pályázati felhívása keretében nyert támogatást. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozza (projektazonosító: HUHR/1601/412/0030).

A VEC projekt egy olyan határokon átnyúló szakképzési kapacitás megosztást elősegítő együttműködés, melynek célja, hogy javítsa az oktatási intézmények, mint szellemi központok szerepét a határtérség specifikus tudásbázisának növelése érdekében. A cél elérése érdekében olyan tevékenységek valósulnak meg, amelyek a határmenti régiók közötti közös csereprogramok révén javítják a diákok és a tanárok kompetenciáit öt szakmában (hegesztő, szakács, pék, cukrász és mezőgazdász). A projekt hosszú távú célja a magyar és horvát partneriskolák közötti szoros partnerség kialakítása a jövőbeli közös határokon átnyúló projektekben történő együttműködés érdekében az tudás- és tapasztalatcsere, kiállítások és tanulmányi versenyek területén.

A Vezető Partner a Kaproncai Szakközépiskola (Obrtnička škola Koprivnica, Kapronca; HR); projektpartnerek: Kolping Nagyváthy János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola (Csurgó, HU), Nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium (Nagybajom, HU), Stjepana Sulimanca Középiskola (Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača, HR) és PORA Regionális Fejlesztési Ügynökség (PORA Razvojna agencija za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, Kapronca, HR).

A projekt tevékenységei 2017. október 1-jétől 2019. január 31-ig 16 hónapon belül kerülnek végrehajtásra. A projekt költségvetése 243.545,00 EUR, az EU társfinanszírozása 85%.

A projekt tevékenységei változatosak: közösen kifejlesztett stratégia és módszertan alapján 2 hetes tematikus csereprogramok valósulnak meg öt szakma (hegesztő, szakács, pék, cukrász és mezőgazdász) tanulóinak részvételével; megtörténik a szükséges eszközök és berendezések beszerzése; munkaerő-piaci elemzés készül, gyakorlati tanfolyamok, műhelymunkák, közös kiállítás, gyár- és tanulmányi látogatások valósulnak meg, elkészül egy kétnyelvű szakácskönyv és közös sportesemények is megrendezésre kerülnek.

A projekt eseményei:

Cserediák program Horvátországban
Cserediák program Magyarországon
Híres éttermek és cukrászdák
Közös főzés

A projekt honlapja ITT érhető el.