Híres éttermek és cukrászdák

Híres éttermek és cukrászdák

A ’VEC Sharing’ projekt keretében a szakács/pék/cukrász tanulók csereprogramjának első megvalósítására kétszer egy hét időtartamban, 2018. szeptemberének utolsó két hetében került sor (2018. szeptember 17-21. és szeptember 24-28.), amely során a kaproncai Obrtnička Škola látta vendégül a Nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium 18 főből álló csoportját (16 szakács/cukrász/pék szakirányos tanuló és két fő kísérő tanár). A csereprogram a résztvevő intézmények oktatói által előre elkészített szakmai program alapján zajlott le. A magyar diákoknak szóló program elmélet ismeretek átadását, azok gyakorlatban történő megvalósítását, gyárlátogatásokat és kulturális-szabadidős programokat is tartalmazott. A Kaproncán megvalósult csereprogramot követően a magyar iskola Nagybajomban fogadta a horvát csoportot (10 fő szakács/pék/cukrász szakirányos tanuló és 5 fő kísérő tanár) október 09-13 és október 15-19 között, melyet szintén előre elkészített szakmai program ill. gyárlátogatások és szabadidős tevékenységek tarkítottak.

Ilyen szabadidős program volt a 2018.10.17.-én a Marcaliban található Lóki csárda ill. a Balatonlellén található Geleta cukrászda meglátogatása. A programban a Horvátországban járt magyar pék/cukrász/szakács tanuló, két kísérőtanárral, Buda Renátával és Héjjas Andrással, a tolmáccsal, Hajnali Józseffel, valamint a horvát 15 fős csoport vett részt. A Lóki csárda egy igazi hungarikum, amely magyaros ételeiről, ill. saját tenyésztésű szürkemarha húsból készült ételféleségeikről híres. Az étterem saját készítésű ínyenc szendviccsel és házilag elkészített szörppel várta a horvát-magyar csoportot. Mindenki nagyon élvezte a kellemes napsütést, az étterem udvarán és játszóterén való szaladgálást, tartalmas beszélgetéseket. A Lóki csárdát a balatonlellei Geleta cukrászda követte. Ezt a cukrászdát Magyarország egyik minőségileg legjobb cukrászdájaként tartják számon. Profi kiszolgálás, minőségi termékek, abszolút tisztaság jellemzi. Nem volt tehát ezek után csoda, hogy horvát vendégeinket a minőségi kóstoló és az igényes környezet elkápráztatta. Az édességre mindig fogékony gyerekek felejthetetlen kulináris élvezetben részesültek. Mindkét vendéglátó egység nagyon elnyerte horvát vendégeink tetszését és betekintést nyerhettek egy kicsit a magyar vendéglátásba.

A programról a képek itt láthatók: