Cserediák program Horvátországban

Cserediák program Horvátországban

A ’VEC Sharing’ projekt keretében a szakács/pék/cukrász tanulók csereprogramjának első megvalósítására kétszer egy hét időtartamban, 2018. szeptemberének utolsó két hetében került sor (2018. szeptember 17-21. és szeptember 24-28.), amely során a kaproncai Obrtnička Škola látta vendégül a Nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium 18 főből álló csoportját (16 szakács/cukrász/pék szakirányos tanuló és két fő kísérő tanár). A csereprogram a résztvevő intézmények oktatói által előre elkészített szakmai program alapján zajlott le. A magyar diákoknak szóló program elmélet ismeretek átadását, azok gyakorlatban történő megvalósítását, gyárlátogatásokat és kulturális-szabadidős programokat is tartalmazott, melyeket ezennel kicsit bővebben bemutatunk.

A 18 főből álló magyar csoport 2018.09.17.-én hétfőn érkezett meg Kaproncára. A magyar vendégeket Sasa Seretin, a projekt felelőse fogadta és ízletes ebéd közepette bemutatta a horvát partneriskolát. Ezt követően kis csoportunk felfedezte a festői szépségű Kapronca belvárosát, majd elfoglaltuk ’Zlatan’ nevezetű motelünket, ahol a diákok 3-4 fős szobákat kaptak. Kedden egy hangulatos szőlőszüreten vettünk részt, ahol fenséges ebédet is kaptunk. Szerdán elmentünk Zágrábba a nagynevű ’Mlinar’ kenyérgyárat meglátogatni. Csütörtökön délelőtt részt vettünk első ízben a szakmai gyakorlaton. A pékek, szakácsok és cukrászok gyakorlati helye az iskolában egy folyosón, három különböző helységben volt. A gazdagon felszerelt, kedves gyakorlati oktatók körében élénk és szorgalmas szakmai munka folyt. Délután a vendéglátók elvittek minket Kaproncába az Élelmiszeripari, ill. Oktatási Múzeumba, ahol a 19. és 20. század kaproncai életet tekinthettük meg. Pénteken délelőtt szintén szakmai gyakorlaton vettünk részt, ebéd után pedig visszautaztunk Magyarországra a nagybajomi önkormányzat buszával. Szeptember 24.-én ismét visszamentünk Kaproncára, hogy újabb élményekben részesülhessünk. A hétfői napot szakmai gyakorlattal kezdtük, majd délután egy nagy sétával és focival fejeztük be. Kedden délután szakmai gyakorlat, majd egy délutáni csobbanás volt a kaproncai városi uszodában. Szerdán a délelőtti szakmai gyakorlatot követően Otrovanecbe kirándultunk, ahol a falusi turizmusáról és biokertészetéről híres ’Zlatni Klas’ vendéglőbe látogattunk. A vendéglő tulajdonosa bő történelmei áttekintést követően fejedelmi bioételeket felvonultató ebéddel ajándékozta meg a horvát-magyar diákokat és kísérőiket. Csütörtökön a szakmai gyakorlatot követően az iskola tanára, Blaženka asszony ’Pikoland’ nevezetű birtokára mentünk, ahol bőséges ebédet követően horvát zenére mulattunk, táncoltunk. A zárónapon, pénteken egy horvát-magyar közös csoportokból álló verseny következett, ahol az iskola igazgatója mindenkit éremmel jutalmazott. A jó hangulatú verseny után az újonnan elkészült fogadó helységben a nagybajom kísérőtanárok, Laki-Lukács Péter igazgatóval és Héjjas Anett gazdasági igazgatóval elfogyasztották a több fogásból álló kitűnő ebédet. Az ebéd után az érzelmes búcsúszavak, majd a hazautazás következett.

A horvátországi program alatt készült képek itt találhatók: