Táborozás a zselicben

Táborozás a Zselicben 2018.

2018. augusztus 29-én iskolánk két pedagógusa és 18 - többségében hátrányos helyzetű diák érkezett Simonfára a METEOR Természetbarát Turista Egyesület kulcsosházába.
A táborozás célja az volt, hogy a gyermekek kilépjenek komfortzónájukból, megérezzék a másokhoz való alkalmazkodás örömét, nehézségét; közös tevékenység során gyakorolják az önellátás, önmagukról és társaikról való gondoskodás képességét. Tapasztalatot szerezzenek az eltérő családi hagyományokkal élők kommunikáció különbözőségében. Erősödjön elfogadókészségük az eltérő szokásokkal szemben. A szobák elfoglalása után elfogyasztották az otthonról hozott ebédet. Aki nem tudott harapnivalóval készülni, azzal a többiek megosztották a magukét, illetve a közös tartalékból mindenki jól lakhatott. Étkezés után gyalogtúrára indult a csoport a Zselici dombságban. Az erdő kincsestárából gyűjtögettek az esti kézműves foglalkozáshoz alapanyagokat. Ügyeltek, hogy az élő természet megkárosítása nélkül szedjék össze a „kincseket”. 16 órától ön- és társismereti játékokat játszottak a fiatalok. Gyakorolták az egymásra figyelés, az érzelmek megfogalmazásának és kifejezésének módját. Nehezebb döntési helyzeteket modelleztek, véleményt nyilvánítottak, - indokoltak. Nyitottak, érdeklődőek voltak a közös játékok során a gyerekek. Szívesen kapcsolódtak be a kézműves foglalkozásba. Rajzoltak, festegettek, hogy majd az iskolába visszatérve közösen elkészíthessék a tantermek és a zsibongó őszi dekorációját. Vacsora után kisebb csoportok alakultak, ahol kötetlen beszélgetéssel, közös játékkal folytatódott az este.

Augusztus 30-án zenés ébresztővel kezdődött a nap. Közösen készítettük el a reggelit, majd a csoport egyik fele hidegcsomagokat készített ebédre, a többiek a rendrakásban segítettek. Az étkezésnél figyelmet fordítottak a nevelők, az egészséges táplálkozás tudatosítására, a nassolnivaló is gyümölcs volt. Kerültük a cukrozott italokat, chipseket. A napot a csapat a patcai Katica-tanyán töltötte. Jó volt látni, ahogy a tartózkodóbb gyerekek feloldódtak társaik biztatásától. Este egymás szavába vágva mesélték kalandjaikat a többek által soha nem próbált játékok között. Látszott, hogy bár nehezen megnyíló kamaszok, a nap valódi élményt, gyermeki örömöket hozott számukra.

Vacsora után a tantestület több tagja meglátogatta táborunkat. Előkerült a gitár, a dob, a szaxofon, és egy jó hangulatú zenés, beszélgetős este kerekedett a találkozásból. Hűek voltunk iskolánk szellemiségéhez: közösen imádkoztunk, és legkedvesebb dalainkat énekeltük.
Augusztus 31-én a zenés ébresztő után közösen készítettük el a reggelit. Ez után pakolás, a szálláshely rendbetétele következett.

A zárókörben elhangzottak békességgel töltötték el a szívünket. A gyerekek jól érezték magukat. Többen elmondták, hogy egészen más szokásokat is megismertek, mint amiben eddig éltek. Kifejezték, hogy szívesen ismételnék meg a programot akár tanév közben is, de a következő nyáron mindenképp. Az iskolába visszatérve felhasználtuk a tábor idején elkészített dekorációs anyagot.

A táborozásról készült képek: