SZKTV 2019

Az Agrárminisztérium felhívása alapján 2018/2019. tanévben 2019. március 12-13-14.-én rendezték meg a Pék Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) első fordulóját a székesfehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában (8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 17.). A versenyen összesen 21 iskola 21 tanulója vett részt, és aki legalább 71%-ot ért el az írásbeli, ill. a szóbeli vizsgán, az mentesül a szakmunkásvizsga központi írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenysége alól és automatikusan jeles érdemjegyet kap a szakmunkás vizsgán. A 21 tanuló közül 9 tanuló felelt meg a fenti kritériumnak és nagy örömmel közölhetjük, hogy iskolánk tanulója, Herold Péter (KSZ12. osztály; Kísérőtanár: Ivók Tamás) a 9 tanuló közül is az első három helyezettek közé került, mely feljogosítja, hogy részt vegyen 2019. április 15-16.-án az Agrár Szakma Sztár második fordulójában (döntő), melyet Budapesten, a Hungexpón rendeznek.

Ez a három nap mind szellemileg, mind fizikailag nagyon megterhelő volt Péternek, hiszen két nap alatt kellett teljesítenie a követelményeket. 2019. március 12.-én kedden került sor az ünnepélyes megnyitó után a 180 perces írásbeli vizsgára, mely 10:00-tól 13:00-ig tartott. Az írásbeli vizsgán Sütőipari gyártástechnológia (Felkészítő tanár: Buda Renáta), Sütőipari gépek és berendezések (Felkészítő tanár: Molnár Tibor) és Gazdálkodási ismeretek (Bálintné Szabados Katalin Anna) tantárgyak szerepeltek.

Az ebéd elfogyasztása után következett a szóbeli vizsga, mely 14:00-tól 17:30-ig tartott. A központi szóbeli tételsor alapján mindenki egységesen a 19.-es számú tételt húzta, azaz a Mindszenti kalács és a Paprikás kifli termékek gyártástechnológiáját (Felkészítő tanár: Buda Renáta) kellett ismertetni a Magyar Élelmiszerkönyv szabálya alapján. A szakmai oktatók és a már lefelelt versenyzők külön teremben hallgathatták és nézhették kivetítőn az egyes feleleteket.

• 2019 március 13.-án szerdán reggel 07:00-tól kezdődött a gyakorlati vizsgatevékenység (Felkészítő tanár: Ivók Tamás), ahol 5 darab 500 gr-os diós és mákos bejglit kellett készíteni forrázott dió és mák töltelékkel, valamint 10 darab 9 cm átmérőjű kör, ill. 10 darab 9 cm átmérőjű szív formájú mézeskalácsot (Felkészítő tanár: Héjjas András) kellett készíteni, kiszúrással, sütéssel és díszítéssel.
  • 2019 március 14.-én csütörtökön a 10:30-kor kezdődő Záróünnepség előtt a versenyszervezők mindenki számára megtekinthetővé tették az összes versenyző gyakorlati termékét. Itt össze lehetett hasonlítani a munkákat, technológiai hibákat, márványos felületet, átsültséget, tölteléktészta arányát.

Az eredményhirdetés ünnepélyes keretek között történt, és ahogy korábban írtuk, Herold Péter, iskolánk büszkesége az előkelő első három helyezett közé került. Ilyen előkelő helyezés még soha nem volt iskolánk történetében. Egyébként minden versenyző számos ajándékkal térhetett haza, többek között IREX ajándékcsomagokkal, ill. egyéb más ajándékokkal. Iskolánk külön köszönettel és hálával tartozik a felkészítő tanároknak, név szerint: Buda Renáta, Bálintné Szabados Katalin Anna, Ivók Tamás, Héjjas András és Molnár Tibor.