Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap 2019.03.12.

2019.03.12-én tartottuk iskolánkban a 2018/2019. tanév pályaorientációs napját.

A nap indításaként Friss Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának képviseletében, tartott érdekfeszítő előadást a hazai munkavállalás helyzetéről, hasznos tanácsokat hallhattunk az álláskereséssel kapcsolatban. Beszélt arról is miként ismerhetjük fel a félrevezető külföldi álláshirdetéseket, hogy ne váljunk áldozatokká külföldön. Hallhatunk az EURES-ről az uniós tagállamok, valamint Svájc és az EGT országainak foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózatról, amelynek célja az országok közötti munkaerőáramlás elősegítése.

Iskolánk angol-német szakos tanára Sándor Dániel tanár úr, bár a tanári kar fiatalabb csoportjához tartozik, mozgalmas életutat tudhat magáénak, nyelv tudásának köszönhetően (beszél angol, német, spanyol, olasz, francia nyelveken). Hittel vallja, hogy napjainkban a nyelvtudásnak kiemelt szerepe van a sikeres külföldi munkavállalásban. A tanár úr Németországban, Ausztriában, Argentínában, USA-ban, Kínában, Indiában, Törökországban, Ukrajnában élt és dolgozott a nyelvtudásának köszönhetően. Az itt szerzett élményeiről tartott képes beszámolót, amely nagy sikert aratott a diákok körében.

< p align="justify">Nem csak a cukrász tanulókat kápráztatta el Héjjas András tanár úr az izomalt felhasználásával készült öntött, húzott, formával kialakított, fúvott karamell díszmunkájával, hanem valamennyien csodálva figyeltük alkotó munkáját. Mivel ez egy törtfehér, anyag ezért a festő tanulókat is bevonva a színek keverésébe a végleges árnyalatok meghatározásához. Munkájához felhasznált kiöntő sablont, szilikon formákat, valamint gömbfúvót. Rendkívül precíz, időigényes, tiszta munkakörülményeket igénylő alkotás készült. Sajnos a gyerekek saját kezűleg ezt nem próbálhatták ki, egyrészt, mert meleg, másrészt, kezünkkel való tapintásra elmattul és zsiradékot vesz fel az anyag.

Ez idő alatt két leendő cukrász leány az előre elkészített grillázstortát glazúros díszítési technikával díszítette. Az elkészült munkát, -mint a régi lakodalmas hagyományokban,-összetörték és ezekből a grillázstorta darabokból csemegézhettek az iskola diákjai.

Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg: